Belangrijke evolutie: 2020 Honda Africa Twin

2020 Honda Africa Twin

De nieuwe CRF1100L Africa Twin Adventure Sports deelt het frame, blok en de rijpositie met de offroad gerichte CRF1100L Africa Twin, maar vervult een heel eigen rol: rijders het comfort bieden om een continent te doorkruisen met een motor die zowel bruikbaar is onroad als offroad. Dit betekent een grotere 24,8 liter benzinetank, betere windbescherming (zowel van het kuipwerk als van de zijpanelen van het kuipwerk), een in de hoogte instelbaar windscherm, grote protectoren voor het carter, aluminium draagrek en tubeless wielen en banden. 12 V lader en verwarmde handvatten behoren ook tot de standaard uitrusting. 

Net zoals op de Africa Twin produceert het blok nu 102 pk (7 % meer) topvermogen en 105 Nm (6% meer) koppel. Belangrijk is dat de toename in vermogen en koppel vanaf 2.500 tpm over de hele lijn voelbaar blijft. De motor voldoet ook aan de EURO 5 normen. Het frame werd volledig hertekend en heeft nu een vastgeschroefd aluminium subframe. Ook de swingarm is vervaardigd uit aluminium en is gebaseerd op die van de CRF450R crossmotor. Rijklaar is het gewicht met 5 kg gezakt tot 238 kg, DCT 248 kg. 

Vergelijkbare artikelen

Centraal in de Africa Twin bevindt zich een zes-axiale IMU (Inertial Measurement Unit) die niet alleen de 7-voudig instelbare HSTC controleert, maar ook – nieuw voor 2020 – de 3-voudig instelbare Wheelie Control, Bochten ABS met offroad setting, Rear Lift Control en DCT bochtendetectie. 

De Africa Twin Adventure Sports deelt nu zijn zithoogte met de Africa Twin: 850-870 mm, beduidend lager dan de 900-920 mm van het vorige model. De achterkant is slanker en het zadel is 40 mm smaller, zodat de rijder of rijdster gemakkelijker bij de grond kan. Het is ook zo gevormd dat het gemakkelijk is om voor- en achteruit te bewegen. De lage (825-845 mm) en hoge (875-895 mm) opties zijn beschikbaar als accessoire.

Dubbele LED koplampen met Daytime Running Lights (DRL) bieden een verhoogde zichtbaarheid en veiligheid. De cruise control is standaard. De Africa Twin Adventure Sports biedt ook drietraps instelbare bochtenverlichting – ook geregeld door de IMU – die zich automatisch aanpast naargelang de hellingshoek. 

Gericht op een perfecte controle, biedt de nieuwe rijhouding een smallere zadelsectie die 50 mm lager is dan voorheen. Een 6.5 inch Multi Information Display touchscreen in kleur (MID) laat connectiviteit toe met de systemen van de Africa Twin en biedt ook Apple CarPlay® en Bluetooth verbinding bijvoorbeeld voor navigatie-apps.

De 2020 Africa Twin Adventure Sports zal in Nederland standaard geleverd worden met Showa Electronically Equipped Ride Adjustment. Het is vanaf medio oktober 2019 bij de officiële Honda dealer verkrijgbaar vanaf € 21.058,- (DCT: € 22.358,-), incl. BTW, BPM en rijklaarkosten. De 2020 CRF1100L Africa Twin is verkrijgbaar vanaf € 16.858,- (DCT: € 18.158,-), incl. BTW, BPM en rijklaarkosten.

Vergelijkbare artikelen

Back to top button