Covid-19: de grenzen openen, maar wat is er echt mogelijk?

Grenzen openen

De coronacrisis houdt ons allemaal nog in de greep: de afschaffing van de grenscontroles was nog niet aangekondigd of tal van media vierden al de onbeperkte vrijheid van reizen voor de komende zomer. Helaas ligt dat niet zo eenvoudig als sommigen zouden willen. We hebben de regelgeving in populaire Europese vakantielanden grondig bekeken vanuit het perspectief van motorreizigers, en proberen zo de mogelijk ontstane verwarring op te lossen.

Medio juni zullen de grenscontroles waarschijnlijk worden afgebouwd

Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk hebben al overeenstemming bereikt over het opheffen van alle reisbeperkingen vanaf 15 juni – op voorwaarde dat de ontwikkeling rond het coronavirus positief blijft. Italië wil op 3 juni zijn grenzen weer openen, maar er is nog geen datum bepaald waarop de hotels weer mogen openen. In Zuid-Tirol zijn gasten al vanaf 25 mei weer welkom in de hotels en appartementen. Een vakantie in Slovenië is waarschijnlijk vanaf 31 mei weer mogelijk, en dan gaat Kroatië ook weer open. Denemarken geeft zichzelf tot begin juni de tijd om een ​​beslissing te nemen. Toeristen met een reservering in een hotel of vakantiehuis zullen waarschijnlijk worden toegelaten. De grenzen met Tsjechië en Polen blijven voorlopig gesloten omdat deze landen hun grenscontroles nog niet opheffen.

Dit alles betekent echter niet dat je nu al zonder beperkingen de grens over kunt – en ook niet met Pinksteren! Tot half juni dien je geen vakantiereis te maken. Er is nog een strijd gaande om een uniforme oplossing voor de EU als geheel of in ieder geval voor een groot deel ervan. De huidige versoepelingen zijn bedoeld voor grenswerkers, essentiële zaken- en privéreizen (bijvoorbeeld voor belangrijk familiebezoek) en goederenverkeer.

Quarantainevoorschriften geschorst in de EU

Binnen de EU zullen de quarantainevoorschriften die tot nu toe van kracht zijn, worden afgeschaft. Er gold een 14-daagse quarantaine voor zowel binnenkomst als terugkeer uit deze landen. Maar de quarantainebepalingen bij binnenkomst uit derde landen (dus buiten de EU) blijven onverminderd van kracht, bijvoorbeeld voor Bosnië en Herzegovina of Montenegro.

De vooruitzichten

Gezien de soms totaal verschillende regelgeving in de diverse landen is het op dit moment lastig om met zekerheid te zeggen welke landen op welke datum weer te bereizen zijn. Maar dat verandert bijna dagelijks. Daarom willen we je drie aanbevelingen geven:

  1. Plan voorlopig geen motorreis naar andere Europese landen zonder je eerst te informeren over de voorschriften die tijdens jouw reisperiode van toepassing zijn in alle landen die je wil bezoeken. Je vindt een overzicht op de constant bijgewerkte website van het ministerie van buitenlandse zaken. In Nederland is dat www.nederlandwereldwijd.nl en in België diplomatie.belgium.be/nl.
  2. Net als in de Duitse deelstaten gelden er in alle Europese landen soms heel andere regels. Als je deze zomer of herfst spontaan wilt vertrekken, dien je altijd up-to-date informatie in te winnen over de toestand ter plekke. De websites van de Nederlandse en Belgische diplomatieke missies (ambassades) in de doorreis- en bestemmingslanden zijn hier nuttig.
  3. Vermijd reizen in grote groepen. De kans op een overnachtingsplek et cetera is het grootst als je alleen of met z’n tweeën reist, of hoogstens met een handjevol vrienden. Dit maakt hotelboekingen eenvoudiger. De kamerbezetting is niet het grootste probleem, maar wel de restaurantcapaciteit voor het ontbijt en andere maaltijden. Kamperen kan een alternatief zijn voor wie zelf graag kookt, omdat ‘social distancing’, iets wat het buitenland soms streng wordt gecontroleerd en waarvan overtredingen met hoge boetes worden bestraft, op de camping immers van nature al plaatsvindt. In veel populaire vakantielanden behoren campings tot de eerste accommodaties die weer open gaan. Er zijn ongeveer 25.000 campings in Europa. De Nederlandse kampeerspecialist ACSI, de grootste bemiddelaar met 55 jaar ervaring, vermeldt er meer dan 10.000 op zijn website www.eurocampings.nl. Handige uitrusting is verkrijgbaar in onze TOUERSHOP24.

    ALPENTOURER lezersonderzoek 2020

    Neem hier deel


Vergelijkbare artikelen

Back to top button