Fascinerende historie van elektrische mobiliteit

» unter strom eibeck

Dit jaar krijgen wij en tevens iedereen die serieus geinteresseerd is in elektrische mobiliteit de mogelijkheid om de sporen van de elektrische voortbeweging in de loop van de geschiedenis te volgen. Het museum PS.Speicher in het Duitse Einbeck, dat bekend is om zijn veelgeprezen wijze van presentatie van een van de omvangrijkste voertuigverzamelingen ter wereld, toont van april tot oktober 2018 een speciale expositie met als titel ‘Unter Strom’.

Een compleet overzicht van de geschiedenis en de ontwikkelingen vanaf de begindagen tot de dag van vandaag geeft een beeld van 130 jaar elektrische mobiliteit. De tentoongestelde accu-aangedreven voertuigen op twee, drie en vier wielen laten zien hoe de elektrische aandrijving zich heeft ontwikkeld vanaf de allereerste experimenten tot de volkomen praktische serievoertuigen van tegenwoordig. Al meer dan honderd haar geleden reden elektrische auto’s met een alleszins acceptabele actieradius op onze wegen rond. Nog in de jaren 10 van de vorige eeuw was het nog geen uitgemaakte zaak dat de verbrandingsmotor het zou winnen van de elektromotor in de praktijk van alledag.

Vergelijkbare artikelen

Het oudste voertuig op deze expositie is een reconstructie van de Flocken Elektrowagen uit het jaar 1888. Daarnaast zijn er meerdere pareltjes uit de bloeitijd van de e-mobiliteit in het begin van de twintigste eeuw te zien, en tevens interessante exemplaren en prototypes uit de bijna zeventig jaar durende periode dat de elektromobiliteit leek stil te staan.

Maar er zijn niet alleen ‘gouwe ouwen’ te zien in het museum PS.Speicher. Naast de elektrische oldtimers toont PS.Speicher in een apart deel van de tentoonstelling voertuigen die momenteel in serie worden geproduceerd. Zo kunnen de bezoekers zich ook een beeld vormen van wat er vandaag de dag zoal te koop is aan elektrische voertuigen. Er zijn ook diverse moderne elektrische motoren te zien. Zoals die van Zero Motorcycles en de Oostenrijkse fabrikant Johammer, die beide ondersteuning aan dit ambitieuze project hebben gegeven. De futuristisch gestylde bike uit de alpenrepubliek is al enkele jaren geleden door ALPENTOURER in het kader van een bijzondere rijtest gepresenteerd.

PS.Speicher is al helemaal sinds de opening van het bijbehorende hotel een motorreis waard. Einbeck ligt niet zo ver van enkele fraaie stuurwegen in het Harzgebergte. En het onconventionele designhotel FREIgeist Einbeck is een goede uitvalsbasis voor diverse uitstapjes, waaronder ook het bezoek aan het museum en de speciale expositie.

 

Vergelijkbare artikelen

Back to top button