Hoogste motormuseum van Europa

2015-Top-Mountain-Crosspoint-04_14

Aan de voet van de Timmelsjoch Hochalpenstraße wordt op een hoogte van 2175 meter boven de zeespiegel nog dit jaar het Top Mountain Crosspoint gebouwd. Het multifunctionele complex huisvest onder meer het hoogstgelegen motormuseum van Europa, het dalstation van de nieuwe Kirchenkar-gondelbaan, een restaurant en het tolstation van de Timmelsjoch Hochalpenstraße. De bedenkers van het 23 miljoen euro kostende project zijn de tweelingbroers Alban en Attila Scheiber.

2015-Top-Mountain-Crosspoint-05_14
Attila Schreiber en Giacomo Agostini. Foto’s: Ötztal Tourismus; Brötz Architecture

De ‘peetvader’ van het miljoenenproject in het Ötztal is de Italiaanse motorlegende Giacomo Agostini. De met maar liefst 15 wereldtitels meest succesvolle motorcoureur uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap stak hoogstpersoonlijke de eerste spade in de grond, en is zoals bekend een grote fan van classic-bikes zoals die in Hochgurgl zullen worden tentoongesteld.

Vergelijkbare artikelen

Het Top Mountain Motorcycle Museum is het hoogstgelegen in zijn soort in Europa en ligt nagenoeg op de grens van Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. Met de collectie van de twee broertjes Scheiber heeft het een van de meest prestigieuze van Oostenrijk.

Zodra het 2600 vierkante meter grote museum open gaat, kunnen de bezoekers watertanden bij liefst 170 klassiekers, waaronder modellen van Moto Guzzi, MV Agusta, Ducati, BMW, NSU, DKW, Zündapp, Triumph, Sunbeam, Norton, Matchless, A.J.S., Brough Superior, Vincent, Honda, Henderson, Indian en natuurlijk Harley-Davidson. Van de grote merken zijn exemplaren uit bijna elke periode vertegenwoordigd. Zo staat er een Harley uit 1914, 1926, 1938 en de jaren 40 en 50. De merken Triumph, Indian en BMW zijn even vaak vertegenwoordigd.

Tot de pareltjes van het museum behoren een Brough Superior uit 1939, die naar verluidt nog is bereden door de legendarische motorbouwer en –coureur George Brough persoonlijk. En ook een tweecilinder Indian uit 1912. En vanzelfsprekend ook de MV Agusta waarmee Giacomo Agostini een deel van zijn titels heeft verdedigd.

2015-Top-Mountain-Crosspoint-10_14

Het dorp Hochgurgl kan tot het einde van komende winter het ene openingsfeestje na het andere vieren. De onderdelen van het Top Mountain Crosspoint worden namelijk een voor een in gebruik genomen. De Kirchenkarbahn en het restaurant openen bijvoorbeeld voorafgaand aan de start van het winterseizoen 2015/2016 hun deuren voor wintersporters.

Het Top Mountain Motorcycle Museum is vanaf 8 april 2016 te bezoeken, en het nieuwe tolstation van de Timmelsjoch Hochalpenstraße is al sinds de zomer van 2015 actief. De legendarische alpenweg is komende winter gesloten vanwege de grote sneeuwval, en naar verwachting eind mei 2016 weer geopend.

meer informatie

 

Vergelijkbare artikelen

Back to top button