Nieuw museum: PS.Speicher in Einbeck

ps-speicher1

Duitsland is een museum over gemotoriseerde tweewielers rijker. In Einbeck in de deelstaat Nedersaksen opende afgelopen juli PS.Speicher. De uitstalling van de tweewielers is ongewoon maar heel spannend. Het museum is een project van cultuurcentrum Kornhaus.

In totaal is er 25 miljoen euro geïnvesteerd in een oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Het pand werd uitvoerig gerenoveerd en huisvest niet alleen het museum maar doet ook dienst als event-locatie voor clubs en ondernemingen.

Vergelijkbare artikelen

ps-speicher2

Het museum heeft 4000 vierkante meter van het pand tot zijn beschikking. In de vaste collectie staan zo’n 300 voertuigen en de meeste daarvan zijn gemotoriseerde tweewielers. Alle voertuigen zijn van Duitse makelij. In totaal beschikt het museum over een collectie van maar liefst duizend Duitse motoren, er is met andere woorden heel wat speelruimte voor speciale exposities of wisselingen in de vaste collectie.

De motoren staan in chronologische volgorde uitgestald, van het begin van het gemotoriseerde tijdperk via nu tot een blik in de toekomst. Ze worden in een historisch kader geplaatst, waardoor je meteen ook iets opsteekt over de politieke en economische situatie in die tijd. Een van de subthema’s is bijvoorbeeld ‘Mobiliteit voor de wederopbouw’, waarin wordt gefocust op de vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog.

ps-speicher3

In een eerste speciale expositie zijn kleine auto’s uit de Störy-collectie te zien. Dit dorp in het zuiden van deelstaat Nedersaksen vervulde zo’n 40 jaar een bijzondere rol in de automobiele wereld: daar stond de grootste verzameling van kleine auto’s van Europa. Nadat het museum van verzamelaar Künnecke in 2004 zijn deuren moest sluiten, heeft de collectie nu een nieuw onderkomen gevonden in PS.Speicher.

Einbeck is overigens niet alleen vanwege het nieuwe museum een bezoek waard. Het prachtig bewaard gebleven middeleeuwse centrum wacht op ontdekking. Ook niet mis: de speciale bierwandeling waarin je alles leert over de lokale, traditierijke bierhistorie. Boek dus gerust een hotelletje.

Meer informatie

Vergelijkbare artikelen

Back to top button