Voorwoord 1-2024 – Noord-Europa

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel Noord-Europa
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

Terwijl ik aan dit nieuwe nummer van ALPENTOURER werkte, begon het bij me te kriebelen. Om precies te zijn kreeg ik enorme reiskriebels! Geen wonder, want Noord-Europa, vooral Noorwegen, is een van mijn favoriete bestemmingen in Europa. Dit prachtige land in het hoge noorden is beslist meer dan één reis waard.

De foto’s van onze journalisten uit heel Europa deden me terugdenken aan vroegere reizen, maar ze wekten ook mijn honger op naar nieuwe ervaringen, zoals ik ze uit hun inspirerende reportages kon destilleren. Ik hoop dat jullie dit ook zo ervaren.

Reizen naar Noorwegen was voor velen van ons iets gemakkelijker geworden. Voor korte tijd tenminste. Sinds 2022 was er een nieuwe veerverbinding – eerst tussen Groningen in het hoge noorden van Nederland en Kristiansand in het zuiden van Noorwegen. En daarna vanuit het vlakbij gelegen Emden in Duitsland. Je hoefde maar een paar uur te rijden naar de ferry in plaats van een dag te verspillen aan reizen naar het Duitse Kiel of zelfs naar Denemarken.

Helaas ging de exploitant, Holland Norway Lines, failliet na de verhuizing naar Emden. Een overname door een andere exploitant lag even in het verschiet, maar die is inmiddels geannuleerd. Dit is spijtig, want de route was vanaf het begin populair en ook volgeboekt.

Heel Noord-Europa is duur, dat is waar.

Sommigen zullen beweren dat Noorwegen, of geheel Noord-Europa, een duur regio is om je vakantie door te brengen. Dat is wel waar, maar slechts gedeeltelijk. En laten we eerlijk zijn, waar is het niet duur? Als je Noorwegen links laat liggen vanwege de kosten, bespaar je naar mijn mening op de verkeerde manier. Je kunt je centen immers niet meenemen in je graf. “Zuinigheid met vlijt” gaat door voor iets goeds, maar hier is het misplaatst.

Noord-Europa
Nu in de webwinkel

De ervaringen die Noorwegen te bieden heeft, zijn het zeker waard om voor je reis te sparen. Een motorreis door Noord-Europa is voor veel rijders waarschijnlijk een “once in a lifetime”- ervaring.

Eens in je leven moet je de fjorden en fjells, de bergen en dalen, de kust en het binnenland gezien hebben. Ik weet zeker dat velen van jullie er net zo over denken als wij vroeger, en nu ook onze journalisten. Zoals iemand zo mooi schreef: “Een van de problemen met Noorwegen is dat als je er eenmaal bent geweest, maar weinig landen nog indruk op je zullen maken.”

Om de Scandinavische focus in dit nummer af te ronden, hebben we twee smakelijke reportages uit het zuiden van Zweden voor je. Onze top-10 is wederom gericht op Noorwegen, het land waar menige route een cultstatus heeft. Route 66, eat you heart out! Noorse wegen zijn nationaal erfgoed, compleet met kunst in de berm.


ALPENTOURER abonneren? Dat kan hier wel!


Vergelijkbare artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button