Voorwoord 2/2019: kampeervakantie op de motor

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

Een kampeervakantie op de motor, kan dat eigenlijk wel? Dat hebben we ons bij ALPENTOURER al vaker afgevraagd. Het begint met de uitrusting die je nodig hebt. Als je serieus wil kamperen in de bergen, kun je niet aankomen met een festivaltentje van 50 euro. En wie de zeer beperkte bagagemogelijkheden van een motor goed wil benutten, zal zijn toevlucht nemen tot hi-tech spullen, waarvan de aanschafkosten de gasten van een luxehotel bleek om de neus doen worden. Maar we moeten toegeven dat die investering zichzelf snel terug betaalt.

Als je informeert bij motorrijders die kamperen, blijkt dat ze dat niet doen om geld te besparen. Het is eerder de drang naar onafhankelijkheid, een gevoel van vrijheid, voor sommige misschien zelfs de lokroep van de wildernis die bureautijgers doet veranderen in echte avonturiers. Zo kun je het doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ieder het zijne…

De bekende aanbieders van motorspullen laten het afweten als het om kampeerartikelen gaat. Zo heeft Louis er slechts tweehonderd in zijn assor­timent. En de meeste zijn ook nog eens nauwelijks geschikt om op de motor mee te nemen. Alleen automobilisten die hun motor op een aanhanger meenemen en bagageruimte genoeg hebben, vinden hier iets van hun gading.

We zijn dan ook blij dat we een echte outdoor­specialist in onze redactie hebben, namelijk onze chefreporter en Scandinaviëfan Thomas Krämer. Sinds meerdere jaren toert hij vooral in Noord-Europa rond. Op zijn motor, maar ook te voet, achter een hondenslee of op allerlei drijvende vervoermiddelen. En vooral in elk jaargetijde. Hij weet wat extreme hitte en bittere koude betekent, en hoe je jezelf daartegen beschermt. Samen met hem hebben we kampeerproducten bekeken die geschikt zijn voor de motor.

Daarbij werd het snel duidelijk dat we verder moesten kijken dan onze motor lang is. De spullen die we zoeken, zijn te koop bij de outdoorwinkel. En vooral bij trekking- en bergsportspecialisten. Logisch, want wie zijn uitrusting over vele kilometers en hoogtemeters moet meesjouwen, weet hoe belangrijk het is dat die licht en ruimtebesparend is.

Dat hebben ook de auteurs vastgesteld die de reportage over de Noord-Italiaanse landstreek Piemonte hebben geschreven. Ze reisden naar Italië op de motor, kampeerden in de natuur en maakten daarnaast ergwandeltochten met alles erop en eraan. Dat is mogelijk op de motor.

Geloof je het niet? Lees het zelf maar…!

Vergelijkbare artikelen

Back to top button