Voorwoord 3/2020: de toekomst van motorreizen

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

Zelden viel het me zo zwaar als nu om mijn redactioneel commentaar in ALPENTOURER te schrijven. Waar moet ik het over hebben als er buiten een pandemie woedt? Wat kan ik zeggen dat niet reeds verouderd is zodra de eersten van jullie deze editie in handen krijgen? Maar dit belangrijke onderwerp doodzwijgen is geen goed alternatief. Ik lees nu zes weken intensief over het coronavirus Sars-CoV-2, Covid-19, contactverboden en uitgaansbeperkingen – en heb nagedacht over onze en jouw toekomst!

Daarbij kwam ik erachter hoe sterk wetenschap en politiek niet alleen onder druk staan, maar ook hun werkwijzen steeds opnieuw moeten aanpassen. Met elke extra informatie, nieuwe cijfers, gegevens en feiten ontstaan er nieuwe mogelijke opties. In het klein, zoals in onze uitgeverij, maar ook in het groot, in de beslissingen die de politiek voor ons moet nemen.

Het is dus zeker goed als je eigen overheid op basis van harde feiten te werk gaat. Andere landen zijn in dat opzicht veel slechter af. Hier in Europa en om nog maar te zwijgen van de Verenigde Staten.

Deze wereld zal een andere zijn

Terwijl ik deze regels schrijf, zitten we nog steeds in een verregaande lockdown in bijna de hele wereld. Het is nog niet duidelijk of er enige versoepeling zal plaatsvinden in de dagen rond de publicatie van dit nummer. Het enige dat zeker is, is dat de wereld hierna anders zal zijn. Op alle gebieden van ons leven. Ook als je op de motor reist.

Het seizoen 2020 is al geëindigd voordat het echt begon. We mogen de komende weken waarschijnlijk wat verder reizen dan alleen maar om te werken of boodschappen te doen. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden: omdat de verspreiding van het virus en de tegenmaatregelen die er zijn genomen in elk afzonderlijk land in Europa een andere koers hebben gevolgd, zal de deur deze zomer zeker niet van de ene dag op de andere voor ons opengaan en zal alles evenmin zijn zoals voorheen.

Landen als Duitsland, Oostenrijk en misschien Zwitserland zijn al wat verder in hun ontwikkeling. Het kan zijn dat de grenzen daar eerder worden geopend. Italië en Frankrijk daarentegen, de meest populaire Europese bestemmingen, zitten nog midden in hun strijd tegen corona en zullen nog langer met de drama­tische effecten moeten omgaan. Op de hele Balkan is er vroeg en drastisch gereageerd, maar gezien de lage testdichtheid kan de ontwikkeling daar helemaal niet worden beoordeeld. Noorwegen reageerde ook vroeg, terwijl Zweden laat reageerde. Te laat? Hetzelfde geldt voor de Britse eilanden – met dramatische sterftecijfers als gevolg.

Mijn conclusie is dan ook: als je plannen hebt om een verre reis te maken, stel die dan uit tot volgend jaar. Blijf flexibel en maak een tocht naar de mooie plekjes in je eigen land, of misschien naar een deel van Europa dat op dag X weer veilig om te bezoeken is. Mijn verzoek tot die tijd: houd je aan de regels, doe alleen wat noodzakelijk is en blijf thuis. Dit is geen tijd om egoïstisch te zijn of om veronderstelde individuele vrijheden op te eisen. Wees geduldig. Des te sneller zien we elkaar weer, in de bergen, aan zee. One day we’ll ride again … Blijf gezond!


P.S.: Om ons te helpen ALPENTOURER nog verder te verbeteren, hebben we een vragenlijst voor u samengesteld. Geef ons een paar minuten van uw kostbare tijd – voor uw favoriete motortijdschrift.

Vergelijkbare artikelen

Back to top button