Voorwoord 1/2023 – toeren buiten het asfalt

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

Toeren buiten het asfalt, zoals de werktitel van dit nummer van ALPENTOURER luidt, kun je bijna nog meer genieten van motorrijden dan erop. Dat hebben wij en velen van jullie de afgelopen jaren telkens weer ervaren. En er zijn nog veel gebieden in Europa waar je heerlijk kunt stoeien op een enduro. Maar “stoeien” betekent niet “racen”. Hoewel een bekend motormerk zegt dat het “Ready to race” is, moeten we terughoudendheid betrachten op onverharde paden. Dan kunnen we er ook in de toekomst geweldige ervaringen blijven opdoen in een prachtige omgeving.

Onze auteurs zijn in Noorwegen, Oostenrijk, Frankrijk en Italië geweest, soms op en soms buiten het asfalt, en hebben niet alleen uiteenlopende indrukken opgedaan, maar ook over historische paden gereden. De reis van Kay Sypniewski liet een krachtige indruk op ons achter. Hij reed van 3000 naar nul hoogtemeters. Van het hoogst bereikbare punt in de westelijke Alpen, de Col de Sommeiller, tot aan de Middellandse Zee. Een droomrit…

De spontane tocht door Noorwegen waar Dirk Boekweit zichzelf op trakteerde op een Harley-Davidson Pan America is precies dat, een droomrit. Nu er een directe veerverbinding is van Nederland naar Noorwegen, zou het een goed idee zijn om zijn voorbeeld te volgen.

Volgens Alexander Seger zijn de bos- en landbouwweggetjes in het Oostenrijkse Karinthië een cultuurgoed dat benut moet worden. En wie zich nog niet op eigen houtje buiten de gebaande paden durft te begeven, kan zich aansluiten bij een deskundige gids en in zijn slipstream door de Ardèche in Frankrijk zwerven. Thomas Krämer kwam thuis met een overvloed aan positieve indrukken van zijn offroad-tocht.

Toeren buiten het asfalt – met deze motoren

Natuurlijk is het ook belangrijk op welke motor je het asfalt gaat verlaten en het onverharde terrein gaat verkennen. Daarom presenteren we de nieuwste middenklasse enduro’s van Ducati en Yamaha. In het algemeen wordt dit motorsegment nu heel spannend. De belangrijkste introducties op de motorbeurs EICMA in Milaan zijn voor ons motorreizigers het perfecte bewijs: de Suzuki V-Strom 800, de Honda Transalp (een legendarische naam keert terug) en ook een aantal spannende motoren van Chinese producenten, die steeds sterker worden met aantrekkelijk geprijsde, moderne machines.

Last but not least bewijzen we dat je ook op een grote reisenduro competitief kunt zijn. Klaus Nennewitz reed op een V-Strom over het parcours van de Rally Sanremo-Sestriere. Met succes!

Naast al deze prachtige inspiratieverhalen willen we graag een kanttekening plaatsen: houd rekening met anderen, wees voorzichtig en geniet van wat ons op asfalt onthouden wordt. De natuurbeleving op gemotoriseerde tweewielers. Het is een puur plezier – en dat moet het voor iedereen blijven.

We wensen je veel leesplezier!


ALPENTOURER abonneren? Dat kan hier wel!


Vergelijkbare artikelen

Back to top button