Yamaha komt met MT-09 in allround-look

tracer-action-005

Niet verwacht, toch gekomen: Yamaha heeft op de motorbeurs EICMA in Milaan een variant van de populaire MT-09 gepresenteerd die zeer geschikt is voor dagelijks gebruik. Hij heet ‘Tracer’, wat zoiets als ‘spoorzoeker’ betekent. De krachtige driecilinder huist in een frame dat hoog op z’n wielen staat, wat tijdens lange ritten voor extra comfort zorgt, en hij heeft alles in huis wat een moderne allrounder nodig heeft. De afstemming is aan de sportieve kant, maar wij zijn blij met elk model dat tegemoet komt aan de groeiende vraag naar goede, lichte en vooral betaalbare motoren. Dus hangen we de vlag uit voor deze MT-09 in ‘alledaagse’ uitvoering.

De stuurhoogte pas je aan via de stuurklemmen en het windscherm is zonder werktuig in drie standen in hoogte verstelbaar. Het zadel is in twee standen verstelbaar en het rijwielgedeelte is volledig instelbaar. Met een tankinhoud van 18 liter kun je een afstand afleggen die past bij een moderne toermotor.

 

tracer-002

De MT-09 Tracer heeft standaard ABS en uitschakelbare tractiecontrole. Het D-MODE systeem met zijn drie, speciaal op de Tracer afgestemde rijmodi, is al bijna teveel van het goede. Enthousiast zijn we over de standaard gemonteerde middenbok en de 12-volt stekkerdoos. Aan de bandenkeuze zie je dat deze motor een sportief hart heeft: de voorband heeft de maat 120/70ZR17, de achterband is een dikke 180/55ZR17. Dat vinden wij aan de forse kant. We hadden liever banden gezien die meer bij een adventurebike passen.

Vanaf maart 2015 is de Yamaha MT-09 Tracer in drie kleuren verkrijgbaar. Tegen die tijd zullen ook de prijzen van de volgetankt 210 kilogram wegende bike bekend zijn. De prestaties liggen in de buurt van de reguliere MT-09: een vermogen van 115 PK en een koppel van zo’n 88 Nm, wat voor voldoende stuwkracht zorgt. Dankzij de vier liter extra tankinhoud leg je met de Tracer gemakkelijk 350 kilometer af voordat je het tankstation moet opzoeken. We zijn benieuwd hoe snel de bagagefabrikanten hun koffers hebben aangepast aan de standaard gemonteerde kofferhouders, en welke dat worden. Een paar slanke aluminium boxen zouden deze spoorzoeker zeker goed staan…

Meer Info

Vergelijkbare artikelen

Back to top button