De 10 hoogste Alpenpassen

De 10 hoogste Alpenpassen

Het is een wijdverbreide mythe dat de Col de la Bonette in Frankrijk op een list van de hoogste Alpenpassen de eretitel van ‘hoogste Alpenpas’ mag dragen. Dit misverstand is een gevolg van zijn aard: de eigenlijke pashoogte (Col de la Bonette) tikt niet meer dan 2715 meter aan en moet daarom genoegen nemen met plek 4 in de lijst van geasfalteerde Alpenpassen. Omdat echter de later aangelegde rondweg rond de 2860 meter hoge top van de Cime de la Bonette een maximale hoogte van 2802 meter bereikt, wordt hij vaak ten onrechte op nummer één gezet. Dit aanhangsel is echter geen pasweg volgens de eigenlijke definitie, hoe boeiend deze bergweg ondanks alle discussies ook mag zijn.

De tien hoogste Alpenpassen

Het is echter wel zo dat de meeste van de tien hoogste passen in de Alpen in Frankrijk en Italië liggen. De topper is de 2770 meter hoge Col de l’Isèran, die het letterlijke hoogtepunt van de Route des Grandes Alpes vormt. Hij wordt gevolgd door het Stilfserjoch (Passo Stelvio) in Italië met een hoogte van 2758 meter. Op nummer drie staat een grenspas, namelijk de 2744 meter hoge Col d’Agnel (Colle dell’Agnello) op de Frans-Italiaanse grens.

Vergelijkbare artikelen

En pas dan zien we de eerdergenoemde Col de la Bonette terug. Dit is de laatste 2700-er onder de geasfalteerde Alpenpassen. Wie zich erover verbaast dat in onze top-10 de 2656 meter hoge Col de Restefond ontbreekt: dat komt omdat de pashoogte op een niet meer legaal berijdbare onverharde weg ligt. Het nog altijd van bewegwijzering voorziene broertje langs de geasfalteerde klim naar de Col de la Bonette wordt daarom ook wel als de ‘Faux Restefond’ (valse Restefond) betiteld.

Zijn plekje wordt overgenomen door de Col du Galibier, een echte Tour de France-klassieker, die een hoogte van 2642 meter bereikt. De Gaviapas in Italië tikt 2621 meter aan. Meer dan honderd meter lager komen we vlak bij elkaar het Timmelsjoch (2509 meter), het Hochtor op de Großglockner Hochalpenstraße (2505 meter) en de grenspas Umbrail (2503 meter) tegen. Op plek tien staat met een krappe voorsprong de Col Cuneo (2481 meter), die ook bekend staat als de Colle Fauniera of wordt verwisseld met de verderop liggende Colle dei Morti.Meer Alpenpassen

Vergelijkbare artikelen

Back to top button