Reizen naar Kroatië wordt 2023 gemakkelijker

Reizen naar Kroatië

Reizen naar Kroatië wordt gemakkelijker. Met de invoering van de euro in het populaire EU-land is het wisselen van valuta niet meer nodig. Hoewel de Kroatische kuna al enige tijd redelijk stabiel aan de euro was gekoppeld, is er voortaan geen valutarisico meer voor reizigers. Met de invoering van de gemeenschappelijke munt vallen ook de ergerniswekkende toeslagen voor kaartbetalingen in vreemde valuta weg.

Reizen naar Kroatië zonder controles

Het Akkoord van Schengen garandeert sinds 1995 vrij reizen in Europa. In de toekomst zullen de vaak lange wachttijden aan de Sloveens-Kroatische grens voor zowel in- als uitreis wegvallen. Momenteel behoren 26 Europese landen tot deze visumvrije zone: 22 EU-staten en de vier partnerstaten Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Kandidaat-lidstaten zoals Kroatië moeten meerdere jaren tests ondergaan en hervormingen doorvoeren.

Vergelijkbare artikelen

Eigenlijk zouden Bulgarije en Roemenië ook tot het Schengenakkoord moeten toetreden. Naar de mening van de overgrote meerderheid van de Schengenpartners voldoen zij aan alle voorwaarden. Alleen Oostenrijk heeft zich daar zonder duidelijke reden tegen verzet en alleen de Kroatische toetreding gesteund. Het blijft dus wachten op de verdere ontmanteling van de grenscontroles in Europa en het vrije reizen naar de Zwarte-Zeekust.

Vergelijkbare artikelen

Back to top button