Voor je reisschema: Top-10 Alpenwegen

atnl1603-ofenpass

In de Alpen vind je niet alleen paswegen, maar ook een paar – meestal tolplichtige – panoramawegen die van begin tot einde een belevenis zijn. Dit zijn de 10 favoriete van de ALPENTOURER redactie (de volledige reportage vind je in ALPENTOURER 3/2016).


Italië: Cinque Torri

De weg naar het Cinque Torri-bergmassief is een mooi voorbeeld van een weg in de Alpen die door motorrijders vaak over het hoofd wordt gezien. Dat is eigenlijk vreemd, want bijna iedereen die door de Dolomieten heeft getoerd, is weleens langs de toegangsweg gereden. Die weg ligt een beetje verscholen op de oostelijke helling van de Falzaregopas, ongeveer halverwege tussen de pashoogte en het stadje Cortina d‘Ampezzo. Als de weg gesloten is, verspert een houten hek de ingang, en dat is in de regel tussen oktober en begin juni, want hij wordt niet sneeuwvrij gemaakt (…).

Vergelijkbare artikelen

Onze tip: maak eerst een kleine wandeling naar de mooiste uitzichtpunten in de omgeving en geniet na afloop van de lekkere gerechten in het restaurant van de rifugio.

Hoogste punt 2137 meter • GPS 46.508288, 12.055038


Italië: Drei-Zinnen-Straße

De Drei-Zinnen-Straße is vrijwel onbekend onder die naam. De meeste motorrijders kennen hem als de toegangsweg naar de Rifugio Auronzo, die onder het gelijknamige bergmassief ligt. Over het tolbedrag van momenteel 12 euro voor motoren heeft al menigeen zich boos gemaakt. Maar wie eenmaal boven is en om zich heen kijkt, is die irritatie prompt vergeten (…).

Onze tip: een bezoek aan de Rifugio Auronzo, onder de Drei Zinnen gelegen, op een mooie herfstdag. Al vroeg in de namiddag is het licht dat op de rotsen schijnt, een toverachtig gezicht. De sprookjesachtige sfeer wordt nog eens versterkt door de al vroeg verkleurende loof- en lariksbomen. Een overnachting is op deze hoogte dan ook een aanrader, en met zo’n 60 euro per persoon inclusief halfpension is dat nog betaalbaar ook.

Hoogste punt  2320 meter • GPS 46.612305, 12.295675 (Rifugio Auronzo) • Tol € 12


Oostenrijk: Großglockner Hochalpenstraße

Elke keer opnieuw buigen wij voor de ongekroonde koningin van de Alpenwegen. De ene keer jubelen we om de 48 haarspeldbochten, en de andere keer om de hoogalpiene ervaring die het gevolg is van het hoogteverschil van meer dan 2500 meter over een afstand van 48 kilometer (…).

Onze tip: bestel op de Edelweißspitze een bord Kaiserschmarrn. Nergens anders als op deze hoogte is dit typisch Oostenrijkse gerecht van eieren, bloem en suiker zo luchtig…

Hoogste punt 2571 meter • GPS 47.123818, 12.831302 • Tol € 25


Slovenië: Mangartstraße

Wie in de Julische Alpen per motorfiets tot boven 2000 meter wil klimmen, kan letterlijk en figuurlijk niet om de Mangartweg heen. Tegelijkertijd is de van een keerlus voorziene pashoogte het hoogste per motorvoertuig bereikbare punt van Slovenië, het kleine landje dat helemaal in het oosten van het Alpengebied ligt (…).

Onze tip: rij naar Log pod Mangartom en overnacht daar in ‘Joe’s Place’. De uitbater is een motor-wereldreiziger die veel verhalen kan vertellen!

Hoogste punt 2046 meter • GPS 46.444054, 13.640728 • Tol € 5


Oostenrijk: Nockalmstraße

Ook de Nockalmstraße in Karinthië behoort tot de ‘Big Five’ van de Oostenrijkse alpenwegen die door de Großglockner Hochalpenstraßen AG wordt geëxploiteerd. Net als bij zijn beroemde zusje in Nationalpark Hohe Tauern mogen bikers hier prima voorzieningen verwachten. Waar de exploitanten zich niet druk om hoeven te maken, is de schoonheid van het landschap waar deze Karintische beauty zich doorheen slingert. De Nockberge, aan wie de weg zijn naam dankt, vallen in het doorgaans rauwe en steile alpengebied op door hun zachte trekken, waardoor ze eerder aan een lieflijk middelgebergte doen denken (…).

Onze tip: op de afdaling rij je langs een paar plekken die uitzicht op talrijke bochten bieden, en daarom zeer geschikt zijn voor een korte fotostop.

Hoogste punt 2042 meter • GPS 46.935663, 13.759099 (Eisenthalhöhe) • Tol € 10,50


Duitsland: Rossfeld Panoramastraße

De hoogste panoramaweg van Duitsland ligt in het uiterste zuidoosten van het land tegen de grens met Oostenrijk. Officieel zelfs achter de grens. En daarmee noemen we al meteen een bijzonder kenmerk van de Rossfeld Panoramastraße in het Berchtesgadener Land. Het bijna vlakke tracé rond de pashoogte loopt ten oosten van de Hennenkamm op zo’n 1570 meter hoogte. Het verbindt de toppen van de Ahornbüchsenkopf en de Henneköpfl, en de kam vormt de Duits-Oostenrijkse grens. De weg ligt daardoor over een lengte van ongeveer anderhalve kilometer op Oostenrijks grondgebied (…).

Onze tip: vermijd de weekends en officiële vrije dagen, en kom bij voorkeur in de vroege ochtend of vooravond. Dan is ook het licht het mooist.

Hoogste punt 1545 meter • GPS 47.618429, 13.084803 • Tol € 4,50


Zwitserland: Schwägalpstraße

Onze favoriete alpenweg in het mooie Zwitserland kan er maar één zijn: de Schwägalp, die tot de mooiste en meest populaire trefpunten van bezitters van een ‘töff’ behoort, zoals de Duitstalige Zwitsers een motor noemen. We bedoelen hier echter niet de gelijknamige pas, maar de 80 meter hoger gelegen alm, die je vanaf de pashoogte op 1278 meter via een zijweg bereikt. Als je de situatie ter plaatse niet kent, rij je de afslag zo voorbij. Dat zou jammer zijn, want dan mis je iets moois (…).

Onze tip: wie zin heeft om helemaal los te gaan, boekt meteen het diner in het restaurant op de bergtop mee – bij voorkeur rond zonsondergang. Een onvergetelijke ervaring!

Hoogste punt 1360 meter • GPS 47.25585, 9.31958


Frankrijk: Route des Grandes Alpes

Als de Grossglockner Hochalpenstrasse de koningin van de alpenwegen is, dan is de Franse Route des Grandes Alpes de keizerin! De naam betekent gewoon ‘hoogalpenweg’, maar wij vinden hem zo mooi dat we hem met enige dichterlijke vrijheid de ‘top-alpenweg’ noemen. Alleen al de cijfers doen een motorrijder het water in de mond lopen. De lengte van het beginpunt in Genève tot het eindpunt aan de Middellandse Zee bedraagt bijna 700 kilometer. Onderweg beklim je 16 passen, waaronder de hoogste geasfalteerde in de Alpen (de Col de l‘Isèran – 2770 meter), een van de langste (de Col du Galibier), een van de steilste (de Col de la Cayolle) en een van de meest afwisselende (de Col d‘Izoard). En als afsluiter krijg je de sportieve Col de Turini onder de wielen. Wat wil een echter alpentourer nog meer (…)?

Onze tip: trek voor de hele route minstens acht dagen uit, want er valt veel te ontdekken. Als je wil, kun je terugrijden via de historische Route Napoléon inclusief een lekker tochtje door de spectaculaire Grand Canyon du Verdon.

Hoogste punt 2770 meter • GPS 45.417189, 7.030660 (Col de l’Isèran)


Oostenrijk: Stoderzinken Alpenstraße

Het is bijna niet te geloven, maar in de relatief vlakke Oostenrijkse deelstaat Stiermarken/Steiermark kun je heel aardig klimmen! Bikers uit de Lage Landen zoeken hun hoogtemeters meestal op in Tirol en eventueel in Karinthië, maar de Stoderzinken Alpenstraße mag zich gerust laten zien (…).

Onze tip: kijk eens vaker in de spiegel. De uiterst krappe haarspeldbochten van de Stoderzinken Alpenstraße zijn voorzien van spiegels. Die maken het gemakkelijker om het tegemoetkomende verkeer in te schatten en ze helpen je om de bocht mooi vloeiend te nemen.

Hoogste punt 1845 meter • GPS 47.458361, 13.814234 • Tol € 13


Oostenrijk: Timmelsjoch Hochalpenstraße

De panoramaweg over het Timmelsjoch stond altijd een beetje in de schaduw van de Großglockner Hochalpenstraße, maar de laatste jaren is hij enorm opgefrist. En de exploitanten zijn nog lang niet klaar met deze complete makeover, die al sinds enkele jaren wordt uitgevoerd (…).

Onze tip: In het seizoen 2016 werd er een nieuwe attractie geopend die ons motorhart sneller doet kloppen: het hoogstgelegen motormuseum van Europa in het eveneens nieuw gebouwde tolgebouw. Te zien zijn 170 motoren uit de verzameling van de hotelierfamilie Schreiber, die ook de weg exploiteert.

Hoogste punt 2509 meter • GPS 46.905245, 11.096878 • Tol € 14

 

Vergelijkbare artikelen

Ook interessant
Close
Back to top button