Afsluiting Plöckenpas blijft bestaan voor 2024

De toekomst van de hele Plöckenpas is onzeker na de sluiting ervan na een enorme steenlawine begin december.

Zelfs maanden na de verwoestende steenlawine kan niemand precies vertellen wanneer en zelfs of de sluiting van de Plöckenpas zal worden opgeheven. De SS52 tussen Karinthië en Friuli, die populair is bij een half miljoen gebruikers per jaar, is belangrijk voor het toerisme. Maar als secundaire route heeft het geen prioriteit.

Afsluiting Plöckenpas: reparatie of alternatieve route?

Voor Kerstmis 2023 is opdracht gegeven voor een deskundigenadvies over de sluiting van de Plöckenpas. Het doel is om uit te zoeken of er nog meer rotsbreuken te verwachten zijn op de getroffen hellingen. Pas dan kan worden besloten of reparatie van de rijbaan voldoende is of dat er een alternatieve route moet worden gevonden. De roep om een tunneloplossing werd al snel luid, maar dit kan geen echt alternatief zijn. De gebruikers van de historische pasweg willen immers de bijzondere oorspronkelijke route ervaren.

De voormalige grensversterkingen op de Plöckenpas raken in verval. © MoserB | Wikimedia Commons
De voormalige grensversterkingen op de Plöckenpas raken in verval. © MoserB | Wikimedia Commons

Volgens de wegbeheerder ANAS is het streven om de beschadigingen zo snel mogelijk te repareren. Dit zal zeker niet in het voorjaar mogelijk zijn, maar er wordt naar een oplossing gezocht voor het zomerseizoen. De SS52 wordt dan gebruikt door toeristen uit Oostenrijk en Duitsland om de stranden van Lignano en Grado te bereiken. Meer informatie over de pas en het laatste nieuws vind je hier – of in het Pässeportal (Duitstalig).

Vergelijkbare artikelen

Laat een reactie achter

Back to top button