De Alpenpassen gaan weer open

Grossglockner-alpenpaesse-160001

Sinds meer dan 15 jaar raadplegen motorrijders die de Alpen in willen, eerst onze website om zich op de hoogte te stellen van de toestand van de paswegen. Dat is natuurlijk vooral in het voorjaar belangrijk, want als je van de eerste zonnestralen van het nieuwe seizoen wil profiteren om een weekje door de Alpen te sturen, wil je natuurlijk niet voor een gesloten slagboom staan.

Großglockner_HochalpenstraßeOp dit moment zijn nog meer dan veertig paswegen in de Alpen gesloten omdat ze nog niet sneeuwvrij zijn gemaakt. Maar de komende dagen en weken zullen de meeste voor het verkeer worden opengesteld. In Oostenrijk wordt er bijvoorbeeld keihard gewerkt om de Großglockner Hochalpenstraße van een metershoog pak sneeuw te bevrijden. De exploitanten doen altijd hun best om de weg rond 1 mei open te stellen. Ook het Hahntennjoch en de Sölkpas zijn volgens onze informatie begin mei weer berijdbaar. Voor een deel van het alpengebied is er echter weer sneeuwval voorspeld, en dan kan het hier en daar voorkomen dat de pasopening moet worden uitgesteld.

Als je op je motor de bergen in wil, is het belangrijk om jezelf goed te informeren. In de overgangsperioden van het voorjaar en de herfst actualiseren we ons passenoverzicht meerdere malen per dag. Desondanks is het niet te voorkomen dat er soms op heel korte termijn wijzigingen plaatsvinden.

We worden gelukkig steeds vaker op de hoogte gehouden door motorrijders die in de buurt van een pas wonen of werken, en ons op de hoogte houden van de situatie ter plaatse. Vaak zijn zij zelfs een stuk sneller dan de officiële bronnen waarvan we onze informatie betrekken! Heb jij informatie over een pasweg die afwijkt van de informatie die wij vermelden? Laat ons dat dan per e-mail weten. Dank je wel!

alpenpaesse-160002Zoals het er nu naar uitziet, mogen we ons verheugen op een lang motorseizoen. Alle passen zijn inmiddels bevrijd van hun winterse ketens, en dat is in vele gevallen vroeger dan gepland. De Albulapas in Zwitserland wordt bijvoorbeeld al op 13 mei opengesteld voor het verkeer. In voorgaande jaren vond dat soms pas in juni plaats.

Het is echt genieten om helemaal aan het begin van het seizoen een pasweg te berijden die nog maar net geopend is. Vanzelfsprekend is de veiligheid iets wat altijd voorop moet staan. Daarom hebben we een paar tips voor je:

• Stel jezelf vooraf op de hoogte van de toestand van de weg
• De eerste weken na de seizoensopening kan er veel split en ander los materiaal op het wegdek liggen
• Op veel plekken kan er smeltwater op het asfalt liggen, dat onder bepaalde omstandigheden kan opvriezen (ook als de luchttemperatuur meer dan 0 graden bedraagt!)
• Houd vooral op weggedeelten die in de schaduw liggen (bos, noordhelling etc.) altijd rekening met vochtig asfalt en gladheid.

Houd dus goed je koppie erbij als je de bergen in gaat. Geniet van het mooie weer en het unieke landschap op de grens van de winter en de zomer. Het is bijvoorbeeld een geweldige ervaring om tussen metershoge sneeuwmuren te rijden…! Maar zolang koning winter nog niet volledig verdreven is, doe je er verstandig aan om de gaskraan niet volledig open te draaien.

ALPENPASSEN overzicht

Vergelijkbare artikelen

Back to top button