Nieuwe verkeersregeling op Sellajoch

» Sella Henne DSC01365

Sinds 23 juli 2018 is een nieuwe verkeersregeling op het Sellajoch in de Italiaanse Dolomieten van kracht. Het is een proef die voorlopig tot 31 augustus 2018 geldt. Nadat vorig jaar de zeer geliefde pasweg één dag per week gesloten was voor voertuigen met een verbrandingsmotor, hebben de provincies Zuid-Tirol en Trentino nu besloten om hem van maandag tot vrijdag van 9 tot 16 uur te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Het woord ‘afsluiting’ komt in het actieprogramma, genaamd ‘Dolomitesvives’, echter niet voor. Eerder is er sprake van een ‘actieve verkeersregeling’.

Wat voor veel verwarring zorgt, is het aantal uitzonderingen. Zo mogen vakantiegasten probleemloos het Sellajoch beklimmen om op de dag van hun aankomst om naar hun overnachtingsplek te rijden. En bovendien zijn elektrische voertuigen, touringcars en lokaal verkeer uitgezonderd van de regeling.

Vergelijkbare artikelen

» Sella Infopoints

En ten slotte hebben ook alle andere verkeersdeelnemers de mogelijkheid om tijdens de sperring de weg te berijden tussen de kruising Miramonti in het Val Gardena/Grödnertal (SS242/SS243) tot vlak voor de afslag naar het Pordoijoch (SS242/SS48). Je hoeft alleen maar op tijd een kosteloze vergunning, de zogeheten Dolomitesvives Pass, in huis te halen. Dat zou mogelijk moeten zijn in de app OPENMOVE of via de web-app app.openmove.com. Wij zijn er echter niet in geslaagd om die functie te ontdekken in de app. Er zouden ook vele bedrijven aan beide zijden van het Sellajoch zijn die de vergunning eveneens mogen verstrekken. Kortom, het is een warboel. 

Daar komt nog bij dat het aantal vergunningen per dag begrenst is en je een exact tijdvenster voor de klim moet reserveren. En dat kan natuurlijk alleen op de dag voor je gaat rijden…

» Sella Sperrung

Nu kun je als motorrijder sowieso in de maanden juli en augustus beter wegblijven in de Dolomieten. In het zomerse hoogseizoen is daar al verkeer genoeg op de weg. Veel rijplezier zul je er dus niet beleven. Gelukkig zijn er in de Alpen meer dan voldoende alternatieven – zelfs in deze drukke periode.

Dolomitesvives is in onze ogen een volledig onoverzichtelijke surrogaatoplossing, die het probleem – dat beslist aangepakt moet worden – niet oplost maar slechts verplaatst. In de zomer zal er simpelweg voor 9 uur of na 16 uur worden gereden. Dat is gezien het licht in de bergen zelfs nog mooier. En in de weekends, die voorheen al de drukste dagen waren, zullen de wegen nog voller worden vanwege de beperkingen tijdens de weekdagen. Dolomitesvives is dus een verre van wijs besluit!

Vergelijkbare artikelen

Back to top button