Off-road rijden verboden in heel Italië

» 211215 fahrverbot offroad italien nl

Op 1 december 2021 is in het Italiaanse staatsblad een decreet gepubliceerd waarin – ondertekend door de minister van Landbouw, de minister van Cultuur en de minister van Ecologische Transitie – de nationale minimumcriteria voor de regulering van de bos- en weidegronden zijn vastgesteld. Een verbod op het gebruik van terreinvoertuigen, zoals dat nu van kracht wordt, is daarvan het indirecte gevolg, omdat in het decreet voor het eerst aan de hand van voorbeelden een indeling is gemaakt van de soorten voertuigen die zijn toegestaan. Volgens deze regels zijn recreatieve voertuigen niet toegestaan.

Bezwaar van motor- en fietsorganisaties

In Italië wordt een wet geacht te zijn aangenomen tenzij binnen 15 dagen na de bekendmaking bezwaar wordt aangetekend. Dit is nu op het laatste moment gedaan door verschillende fiets- en motororganisaties. Samen met delen van de regering willen zij werken aan een redelijke oplossing: of het nu gaat om een wijziging van het decreet, een nieuwe specifieke wet of vrijstellingen voor bepaalde categorieën, zoals off-road motoren of zelfs mountainbikes. Of dit zal lukken is op dit moment nog niet duidelijk.

Wie momenteel in het terrein wordt betrapt met een recreatievoertuig, of het nu een auto, motor, quad of zelfs een fiets is, zal een boete moeten betalen zonder dat hij beroep kan aantekenen.

Met de nieuwe wet is off-road gebruik in Italië alleen toegestaan voor een specifiek type activiteit (onderhoud, reparaties, inspecties) en alleen voor vrachtwagens, vrachtwagens, trekkers, aanhangwagens en landbouwmachines. Vrijetijdsactiviteiten zijn volledig uitgesloten. Als er niets verandert, zou dit slecht en onverwacht nieuws zijn voor de hele off-roadgemeenschap.

Wij zullen de voortgang van het verhaal blijven volgen en u op de hoogte houden als er nieuwe informatie aan het licht komt.

Vergelijkbare artikelen

Back to top button