Sellajoch wordt deze zomer elke woensdag gesloten

» Sella pasweg

Het is bedoeld als een experiment, maar bezorgt de Dolomieten nu al veel imagoschade: de afsluiting van het Sellajoch die in juli en augustus 2017 elke woensdag tussen 9 en 16 uur plaatsvindt. Milieuorganisaties, het Zuid-Tiroolse ministerie van vervoer en prominente voorvechters als de legendarische bergbeklimmer Reinhold Messner zijn blij met deze eerste poging om de rust terug te brengen in het gebergte. Maar de ondernemers die in de streek rond het Sellajoch van het toerisme leven, zien dat begrijpelijkerwijze anders.

Dat zou de doodsteek betekenen voor de roemruchte Sella Ronda, zeggen de toeristische ondernemers met een snik in hun stem.

Vergelijkbare artikelen

Al meteen op de eerste dag dat de slagboom naar beneden ging, op 5 juli, luidden hoteliers en restauranteigenaren de noodklok. Volgens hen waren er op een dag dat normaalgesproken een file van bussen, auto’s en motoren op de beroemde pasweg staat, nauwelijks dagjesmensen te bekennen. En terwijl de initiatiefnemers de champagnekurken laten knallen, worden de eerste plannen bekend om vanaf 2018 ook andere passen in het gebied, zoals de Campolongo, Grödnerjoch en Pordoi, af te sluiten voor het verkeer. Dat zou de doodsteek betekenen voor de roemruchte Sella Ronda, zeggen de toeristische ondernemers met een snik in hun stem.

Voetgangers, fietsers en alles wat elektrisch wordt aangedreven, mag deze zomer net als voorheen ook op de woensdagen gewoon de pas op. Alpinist en milieubeschermer Messner zou het liefst de hele Dolomieten één dag per week afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Maar die oplossing lijkt een nieuw probleem te creëren. Want het risico dreigt dat iedereen die overdag niet de berg op mag, in de vroege avonduren massaal de passen beklimt. Daarmee wordt de verkeersbelasting alleen maar verschoven.

Dat het in het hoogseizoen vaak extreem druk is op de Dolomietenwegen, daarover is iedereen het eens. Maar wij denken dat de huidige maatregel niet zorgvuldig is doorgerekend. De pas één dag per week afsluiten zal weinig oplossen. Wie per se omhoog wil, kiest dan gewoon een andere dag uit, met als gevaar dat het dan nog drukker dan voorheen wordt. De protesten van de toeristische ondernemers klinken luid, nota bene al op de eerste dag dat de pas dicht is. We zijn benieuwd waar dit allemaal toe leidt…

Vergelijkbare artikelen

Back to top button