Voorwoord 4/2019: het synoniem van reizen met de motor

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

Onze trouwe lezers weten het allang: in ALPENTOURER worden veel meer bestemmingen beschreven dan alleen de Alpen. De naam van het tijdschrift is veeleer het synoniem van een bepaalde manier van reizen geworden. De beste. Met de motor.

Aan het einde van het huidige motorseizoen en nog op tijd voor de aankomende harde Brexit hebben we onze ogen op de Britse eilanden laten vallen. Vanuit Nederland zijn die heel gemakkelijk te bereiken. De ferry’s vanuit Rotterdam en IJmuiden/Amsterdam vervoeren mens en machine comfor­tabel naar de Britse oostkust: naar keuze naar Harwich, Hull of Newcastle. 

Iets wat wij bijzonder op prijs stellen, zijn de nachtferry’s van de diverse rederijen. Voor de meeste van jullie zijn die zelfs nog na een werkdag bereikbaar. Na een diner en de nachtrust in de kajuit rol je de ochtend erna goed uitgerust Engeland in. Zo hoef je je niet meteen na aankomst om een overnachtingsadres te bekommeren, maar heb je een hele rijdag voor de boeg.

Voordat de inmiddels behoorlijk onpopulaire Brexit werkelijkheid wordt en het reizen naar Groot-Brittannië waarschijnlijk een stuk lastiger zal maken, verkennen wij enkele boeiende streken in Noord-Engeland. Daarbij zijn onze journalisten op zulke veelzijdige gebieden gestuit dat we sommige bijna met een lasso moesten vangen om ze tot schrijven te bewegen…

Het noorden van Engeland mogen we gerust een onderschat gebied noemen. Terwijl de dichtheid aan nationale parken en daarmee goeddeels ongerepte natuur nergens op het eiland groter is. Juist daarom nemen we je in dit nummer mee naar het spannende Northumberland, dat in fraai contrast tot de ruige Yorkshire Dales staat. Om maar te zwijgen van het romantische Lake District, dat vooral met sensationele eenbaans ‘single track roads’ en wegen met een stijging tot maar liefst 30 procent (!) kan pronken. Deze drie streken laten zich goed combineren en zijn uitstekend bereikbaar met de ferryboot vanuit IJmuiden/Amsterdam naar het Engelse Newcastle. Zo kun je deze trip ook tijdens een lang weekend maken. Precies goed voor een spontane herfsttrip dus.

Een heel andere bestemming is het Isle of Man. Het eilandstaatje in de Ierse Zee is een waar pelgrimsoord voor motorsportfans. Hier wordt immers al ruim een eeuw de legendarische wegrace ‘Tourist Trophy’ ofwel de TT gehouden. Omdat het parcours uit normale openbare wegen bestaat, die slechts enkele dagen lang worden afgesloten, kunnen motorrijders buiten het raceseizoen hun eigen TT rijden als ze willen.

Ook maken we een tocht naar Zweden, waar de ‘Hoge Kust’ een geheimtip onder lokale bikers is. Maar wij hebben ter plaatse correspondenten…!

Met deze ALPENTOURER wensen wij je een zon­nige afsluiting van het seizoen!

Vergelijkbare artikelen

Back to top button