Voorwoord 2201 – een geweldige motorbestemming

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

Duitsland is een heerlijk land voor motorrijders. Dat mag een verrassing zijn voor wie onze oosterbuur alleen kent van de chronisch overvolle, maar nog steeds niet snelheidsbegrensde snelwegen, op weg naar een zuidelijke bestemming. Maar wie zich verdiept in het land en zijn bevolking, zal op vele plekken prachtige stuurwegen vinden waarop het heel aangenaam toeren is.

De meeste van deze wegen lopen door de minder dichtbevolkte gebieden van Duitsland. Dat geldt ook voor de streken die wij in diverse artikelen in dit nummer van ALPENTOURER tot in detail aan je voorstellen.

Vanuit Nederland en vooral België is het Pfälzerwald ofwel Paltserwoud vrij snel te bereiken. Dit is het grootste aaneengesloten bosgebied in Duitsland. Het is ongeveer 1600 km2 groot en bijna 90% van het gebied is bebost. En tussen de talloze bomen kronkelen kleine, soms verborgen en niet zelden mystieke wegen, zoals Thomas Krämer vertelt.

Een ander uitgestrekt bosgebied is het Beierse Woud, dat aan beide zijden van de grens met Tsjechië ligt. Ook hier kom je slechts zelden dorpen of verkeer tegen. Er gaat een wonderlijke kracht uit van deze rust en stilte, iets waaraan zelfs motorreizigers niet kunnen ontsnappen. De bergketen strekt zich uit over honderd kilometer en de heuveltoppen bereiken bijna de 1500-metergrens.

Heel anders, maar zeker niet minder interessant, is Beiers Zwaben, dat zelfs onder Duitsers nauwelijks bekend is. In het gebied tussen de steden Ulm, Augsburg en Nördlingen ontdek je niet alleen een boeiende sociale geschiedenis, maar proef je ook van de uitzonderlijke lokale keuken. Het gebied heeft zich zelfs ontwikkeld tot een epicentrum van de productie van gin, als aanvulling op traditionele producten als bier, ‘spätzle’ en ‘knödel’.

Last but not least verkent Frank Sachau het noordoosten van Duitsland. De vrij vlakke landstreek Brandenburg bezit een prachtig mozaïek van glinsterende meren, glooiende heuveltoppen en uitgestrekte bossen. Dit laat motorrijders niet onberoerd.

Daarnaast presenteren we de Kawasaki Versys 1000 SE, een sportieve toermotor in een klasse apart. En Harley-Davidson waagt zich met de Pan America op onbekend terrein: deze adventurebike neemt het op tegen de topmodellen van BMW, KTM en Ducati. Een ambitieus doel, maar hij blijkt een serieuze concurrent op gelijke hoogte.

Misschien wordt een van deze toppers wel je volgende motor. En dan rij je er zo mee de grens over richting Duitsland, een geweldige motorbestemming!


ALPENTOURER abonneren? Dat kan hier wel!


Wil je geen nieuws meer missen? Schrijf je hier in
voor onze ALPENTOURER-nieuwsbrief!

Vergelijkbare artikelen

Back to top button