Voorwoord 2204 – spontaan op reis

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

13 jaar mag als bekend worden verondersteld dat ALPENTOURER, ondanks zijn naam, lang niet alleen toertochten in de Alpen beschrijft. Het was de vroege wens van vele lezers – zowel in Duitsland als later in Nederland en Vlaanderen – dat we ons werkterrein verruimden. Eerst werden landen als Kroatië en andere Balkanlanden toegevoegd. Daarna volgden Frankrijk, Spanje en Portugal. Tenslotte stelden we onszelf een eenvoudige grens: Europa! Niet meer en niet minder.

En zo gaan we nu het 14de jaar in van de Nederlandse editie van ALPENTOURER en blijven we je boeiende reportages uit heel Europa presenteren. Maar wat soms in de weg staat om van een motorreis te genieten, zijn wijzelf. We hebben veel te veel van onze spontaniteit verloren. Niet alleen plannen we ons dagelijkse leven van minuut tot minuut, maar delen ook onze vrije tijd zeer gestructureerd in. Velen van ons – en ik sluit mezelf niet uit –
steken meer tijd en moeite in de voorbereiding van een motorreis dan in het werkelijk maken ervan. Maar waar is daar de lol van? De verrassing? Of de spontaniteit?

Als je met het gezin op vakantie gaat, is het verstandig om je bestemming en accommodatie vooraf te bepalen. Maar als motorrijders moeten we onze nieuwsgierigheid de vrije loop laten. Als wij het niet zijn, wie kan er dan echt spontaan op ontdekkingsreis gaan? Wanneer ontaardde een motorreis in het opslaan van talloze POI’s, steeds met beide ogen op het beeldscherm van het navigatiesysteem starend in plaats van de omgeving af te tasten op zoek naar spannende plekken? Een goed reisplan, zoals de routesuggesties in de artikelen in ALPENTOURER, moet niet veel meer zijn dan een raamwerk. De inhoud van je reis moet je zelf ter plaatse bepalen.

De infrastructuur in Europa is uitgebreid, dus je zult echt niet verhongeren en evenmin in de woestijn met een lege tank stranden. Dankzij de digitale hulpmiddelen als zoekmachines en boekingsapps is bijna overal wel een geschikte slaapplaats te vinden. Zeker ook omdat we als motorrijder vaker in het laag- dan in het hoogseizoen reizen.

Spring dus weer eens spontaan in het zadel, geef gas en volg je neus. Laat je voortdrijven, laat je leiden door je gevoelens. In het dagelijks leven hebben we al genoeg grenzen. Op een motorfiets kun je je van deze ketens bevrijden en je eigen avontuur beleven. En dat is waar het bij een motorvakantie om gaat. Zo zou het tenminste moeten zijn.

We wensen je veel spontaan plezier!


ALPENTOURER abonneren? Dat kan hier wel!


Wil je geen nieuws meer missen? Schrijf je hier in
voor onze ALPENTOURER-nieuwsbrief!

Vergelijkbare artikelen

Back to top button